Warmtepompen

Warmtepomp laten plaatsen

Warmtepomp laten plaatsen? Je huis verwarmen met een warmtepomp, hoe werkt dat? Met een rendement tot soms meer dan 500% (COP 5) is een warmtepomp een uitstekende warmteleverancier. Dit komt omdat een groot gedeelte van de benodigde afgegeven energie ‘gratis’ wordt gewonnen uit de omgeving; aarde, water of lucht. Je koopt dus een klein gedeelte energie in om daarmee de ‘gratis’ energie om te zetten naar voor ons bruikbare energie. Nederland kent inmiddels al duizenden tevreden warmtepomp bezitters. In de Scandinavische landen, waar aardgas niet zo’n gemeengoed is als bij ons, gebruikt men de warmtepomp al veel langer. In die tussentijd is de warmtepomp inmiddels zover door ontwikkeld dat het ook een goed alternatief (minder stookkosten) is voor onze HR-ketels.

Een warmtepomp is super efficiënt!

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. De efficiëntie hiervan is zeer hoog! Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte! Het stroomverbruik stijgt bij een warmtepomp maar je gebruikt geen gas (bij een hybride type de 50% minder gas). Wanneer alle stroom in Nederland duurzaam is gaat de CO2 uitstoot van een volledige warmtepomp installatie naar nul! De CO2 uitstoot door verwarming en warm water is op dit moment al stukken lager bij een:

  • Hybride warmtepomp = 25% lager
  • Warmtepomp met buitenlucht als bron = 35% lager
  • Warmtepomp met bodem als bron = 50% lager

In 2016 hadden ongeveer 180.000 huizen in Nederland een warmtepomp als centrale verwarmingsbron. 

De kosten van een warmtepomp

De prijzen van een warmtepomp variëren per soort, denk aan grond, water en lucht warmtepompen. Hieronder een overzicht van de kosten van diverse warmtepomp systemen. Pigmans Installatietechniek helpt jou bij het maken van de juiste warmtepomp specifiek voor jouw thuissituatie. We behandelen hieronder diverse warmtebronnen waar de warmtepomp energie vandaan haalt.

Type WarmtepompGemiddelde prijs
Grond-water warmtepomp€10.000 tot €25.000
Water-water warmtepomp€15.000 
Lucht-lucht warmtepomp *€4.000 tot €7.000
Licht-water warmtepomp €4.000 tot €7.000

* De meest gekozen soort

Subsidies voor warmtepompen

Subsidie warmtepomp? Met de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort ISDE, kan je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp (of warmtepompen). Deze regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Met een subsidie wordt het erg aantrekkelijk om een warmtepomp te kopen. Je kunt namelijk enkele duizenden euro’s terug krijgen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de €500 en €2.500. Door de subsidie wordt de zogenaamde ‘terugverdientijd’ natuurlijk korter. Je investering is immers minder groot doordat je hiervan een gedeelte terug krijgt van de overheid. Ook het feit dat de gasprijs flink is gestegen, maakt dat deze ‘terugverdientijd’ korter wordt.

Is mijn huis wel geschikt voor een warmtepomp?

Die vraag hebben veel woningeigenaren nu bekend is gemaakt door de overheid dat alle woningen van het gas af moeten. Pigmans Installatietechniek helpt jou bij het beantwoorden van deze vraag. Dit doen wij door GRATIS en vrijblijvend bij jou thuis op bezoek te komen en te beoordelen of jouw woning geschikt is voor de installatie van een warmtepomp. Er zijn een aantal vuistregels die jij alvast kan nalezen, om zelf een globaal beeld te krijgen of jouw woning potentieel geschikt is voor een warmtepomp.

Checklist is mijn huis geschikt voor een warmtepomp

  • Is het dak goed geisoleerd?
  • Is de vloer goed geisoleerd?
  • Zijn de spouwmuren goed geisoleerd?
  • Heb je dubbel glas, HR++ of driedubbel glas?
  • Heb je vloerverwarming of radiatoren geschikt voor lage temperatuur verwarming? 
  • Is er in de woning genoeg ruimte voor een voorraadvat voor warmwater? Denk aan een afmeting van 60x60cm en 180cm hoog.
  • Is er buiten genoeg ruimte voor een buiten unit of is er ruimte in je tuin voor een bodembron?

Heb je op al deze vragen JA geantwoord, dan is jouw huis zeer geschikt voor een warmtepomp. Neem in dat geval direct met ons contact op voor een GRATIS en vrijblijvend advies gesprek. Heb je op enkele van deze vragen NEE geantwoord, dan willen wij nog steeds graag met jou in contact komen, want wij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je diverse NEE antwoorden kan omturnen in een JA antwoord. Zo kunnen wij bijvoorbeeld jouw bestaande radiatoren vervangen voor radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming.

Wat voor soort warmtepomp heb je nodig?

Bij de keuze voor een warmtepomp kan je gaan voor een hybride warmtepomp of voor een volledige elektrische warmtepomp. Hieronder leggen wij je uit wat het verschil is.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is geschikt als je huis overal wel iets van isolatie heeft, maar niet het beste van het beste. Denk bijvoorbeeld aan enige isolatie aan je dak, je vloer je gevel en normaal hr glas (geen hr++ of driedubbel glas). Een hybride warmtepomp werkt samen met je huidige cv ketel waardoor je gasverbruik flink wordt verlaagd. Denk aan een verlaging van 25% van je gasverbruik en op de CO2 uitstoot! Heb je een niet zo goed geïsoleerd huis? Denk dan eerst aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Doe dat dan eerst! Zo kan je namelijk het maximale rendement behalen.

Hybride warmtepomp kosten

Hybride warmtepompHybride type (zonder aankoop nieuwe hybride HR ketel)Hybride type (met aankoop nieuwe hybride HR ketel)
Gemiddelde prijs€3.600 tot €4.600€4.700 tot €6.700
Besparing tov HR ketel zonder warmtepomp€200 per jaar€200 per jaar
Subsidie€1.500€1.500
Terugverdientijd10,5 jaar16 jaar


Elektrische warmtepomp

Stel je hebt  een CV ketel die 12 jaar of ouder is, dan is het verstandig om te gaan voor een volledig elektrische warmtepomp die de CV ketel in geheel vervangt. Ook hier geldt, isoleer je huis goed! Stelregel is als je over een woning beschikt die zeer goed is geïsoleerd of beschikt over een woning die na het jaar 2000 is gebouwd, dan kan je het beste gaan voor een volledige elektrische warmtepomp als centrale verwarming. Denk natuurlijk dan ook aan de installatie van zonnepanelen, zodat je helemaal gratis je warmte kan opwekken.

Elektrische warmtepomp kosten

Elektrische warmtepompLucht typeBodem type
Prijs installatie incl. BTW€6.500 tot €14.000€8.500 tot €19.500
Kosten aanleg ombouwen hoge temperatuur radiatoren naar lage temperatuur€2.500€2.500
Subsidie warmtepomp€1.300 tot €2.500€2.650 tot €3.400
Jaarlijkse besparing€370 (€110 aan energie en €260 aan gas)€550 (€290 aan energie en €260 aan gas)
Terugverdientijd20,8 jaar15,2 jaar


Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Kies je voor een hybride warmtepomp of voor een type dat op buitenlucht werkt, dan heb je een buiten unit die op een airco lijkt. De buiten unit beschikt over een ventilator als de warmtepomp draait. Wij zetten de buiten unit altijd op een plek waar jij en jouw buren het minst geluid ervan hebben. Je kan er ook voor kiezen om een kast met een geluidsdemping te laten installeren. Je kunt ervoor kiezen om de buiten unit in een schuur te zetten of bijvoorbeeld op het dak van een aanbouw.

GRATIS en vrijblijvend advies?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een warmtepomp die je woning zowel kan verwarmen als verkoelen? Neem dan contact op en wij komen GRATIS en vrijblijvend bij jou langs om je wensen te bespreken en je uitgebreid te adviseren.